ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΟ.

Image Alt

ride360

Έχουν τα κράνη ημερομηνία λήξεως;

Αγαπητέ αναβάτη, γνωρίζουμε πόσο λατρεύεις τη μηχανή σου αλλά είσαι σίγουρος πώς είσαι απόλυτα ενημερωμένος για όλα τα θέματα γύρω από αυτή;
Ένα πολύ κλασικό ερώτημα που συχνά-πυκνά ακούμε στον χώρο είναι αν τα προστατευτικά κράνη λήγουν και αν ναι πότε αυτό συμβαίνει.
Την απάντηση σε αυτήν ακριβώς την απορία, έχουμε σκοπό να δώσουμε στο παρόν άρθρο μας.

Τι ακριβώς εννοούμε πώς ένα κράνος «λήγει»;
Να ξεκαθαρίσουμε για αρχή πως η ημερομηνία λήξης ενός κράνους ουσιαστικά χρησιμοποιείται μεταφορικά και όχι ακριβώς κυριολεκτικά.
Αυτό ισχύει υπό την έννοια ότι δεν πρόκειται για ένα προϊόν όπως π.χ. το γάλα ή κάποιο τρόφιμο το οποίο μετά από μια συγκεκριμένη περίοδο δεν μπορείς να καταναλώσεις.
Παρά τον προηγούμενο ισχυρισμό ωστόσο, προσπάθησε να παραλληλίσεις ένα ληγμένο τρόφιμο με ένα παλιό κράνος,
Όπως ακριβώς και με το ληγμένο ρόφημα η τρόφιμο, έτσι ακριβώς και ένα κράνος που χρησιμοποιείς χρόνια και δεν είναι πλέον κατάλληλο, αποτελούν κίνδυνο για την υγεία σου.
Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα, ίσως τις περισσότερες φορές ο κίνδυνος με ένα ακατάλληλο κράνος μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος από να καταναλώσεις ένα ληγμένο τρόφιμο.
Αυτό γιατί, όπως γνωρίζεις πολύ καλά, το κράνος είναι ο εξοπλισμός που σου προσφέρει αξεπέραστη ασφάλεια όταν οδηγείς. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως «το κράνος σώζει ζωές»!

Άρα είναι μύθος ή αλήθεια;
Ας γίνουμε λοιπόν πιο ξεκάθαροι στο ερώτημα που σε βασανίζει.
Ναι, στην πραγματικότητα, είναι αλήθεια, τα κράνη έχουν ημερομηνία λήξης.
Παρά το γεγονός, ότι δεν πρόκειται να δεις στο προσωπικό σου κράνος, μια συγκεκριμένη μέρα-μήνα και χρονολογία στην οποία πρέπει να το αντικαταστήσεις, στην πραγματικότητα κάποτε πρέπει να το κάνεις!

Ποιος είναι ο ρόλος της νομοθεσίας;
Το συγκεκριμένο δίλλημα ίσως να μην ήταν και τόσο υπαρκτό ή να μην σου είχε περάσει καν σαν σκέψη από το μυαλό πριν καμιά δεκαετία.
Το 2009, όμως μια επίσημη οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανάγκαζε τους κατασκευαστές να αναγράφουν την ημερομηνία κατασκευής των υλικών όπως π.χ. το θερμοπλαστικό.
Έτσι, δεν μπορούσε να μείνει εκτός από αυτήν την παρέμβαση ούτε το κράνος της μοτοσικλέτας καθώς, πρόκειται για ένα υλικό που χρησιμοποιείται κατά κόρον για την κατασκευή του.
Κάπως έτσι, άρχισε να «φουντώνει» ο προβληματισμός ανάμεσα στους αναβάτες για το αν τα κράνη κάποτε «λήγουν».
Όπως όμως σίγουρα γνωρίζεις, τα υλικά κατασκευής για τα κράνη ποικίλουν και μπορεί να διαφέρουν καθώς άλλο μπορεί να είναι πολυκαρβονικό, άλλο θερμοσκληραινόμενο κτλ.
Το γεγονός αυτό, προκάλεσε επιπλέον σύγχυση μιας και αυτό οδήγησε στο να υπάρχουν κράνη που αναγράφουν ημερομηνία κατασκευής και άλλα όχι.

Το συμπέρασμα
Κλείνοντας το άρθρο μας, αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι:
Μπορεί να μην είναι απόλυτα ακριβής και ταιριαστή η έννοια της ημερομηνίας λήξης για ένα κράνος, αλλά σίγουρα είναι υπαρκτή και πολύ σημαντική.
Όταν το κράνος σου φτάσει σε σημείο που να μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την προστασία και την σωματική ακεραιότητά σου, τότε μπορούμε να πούμε πως έφτασε η ημερομηνία λήξης του.
Πρέπει να δίνεις έμφαση και προσοχή και να ελέγχεις συχνά, για βαθουλώματα, ρωγμές, σπασίματα και οποιαδήποτε φθορά στα υλικά κατασκευής του κράνους σου.
Μόνο έτσι θα συνεχίσεις να οδηγείς με ασφάλεια και άνεση!
Ελπίζουμε να φανήκαμε χρήσιμοι…

Post a Comment

RIDE360.GR

Τα πάντα για τον αναβάτη!
Για τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στα παρακάτω τηλέφωνα.

instagram

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δευτέρα-Παρασκευή: 9πμ έως 5μμ Σάββατο: 10πμ έως 2μμ
ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ 366/416 ΝΙΚΑΙΑ
210 4908437 215 5252308
info@ride360.gr